Griekse bonen is een aromatisch en vullend gerecht dat de smaken van de mediterrane keuken combineert met een rijkdom aan plantaardige ingrediënten. Hoewel de naam de Griekse oorsprong suggereert, is het gerecht populair in veel Midden- en Oost-Europese landen, waar bonen vaak als hoofdingrediënt in gerechten worden gebruikt.
De basis van Griekse bonen is natuurlijk bonen en een mengsel van verse groenten zoals uien, knoflook, tomaten en paprika’s, die het gerecht zijn sappigheid en smaak geven. Het geheel wordt gestoofd in aromatische olijfolie met kruiden zoals oregano en citroensap, die bijdragen aan de kenmerkende smaak van het gerecht.

Ingrediënten:
∗ 500g bonen (kan vers of uit blik, uitgelekt)
∗ 1 ui, gesnipperd
∗ 2 teentjes knoflook, fijngehakt
∗ 2 tomaten, in blokjes gesneden
∗ 1 rode peper, in blokjes gesneden
∗ 1/4 kopje olijfolie
∗ 1 theelepel gedroogde oregano
∗ Sap van 1 citroen
∗ Zout en peper naar smaak
∗ Verse peterselie voor garnering
∗ 2 takjes selderij
Voorbereiding:
- Als je verse bonen gebruikt, kook ze dan gaar in gezouten water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als je bonen uit blik gebruikt, laat ze dan uitlekken en spoel ze af.
- Verhit de olijfolie in een grote pan of diepe koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak een paar minuten tot ze zacht en licht glazig zijn.
- Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut, al roerend om aanbranden te voorkomen.
- Voeg de gehakte tomaten, in blokjes gesneden selderij en paprika toe aan de pan. Bak ongeveer 5-7 minuten tot de groenten zacht zijn geworden.
- Voeg de gekookte of uitgelekte bonen toe aan de groenten in de pan. Breng alles op smaak met gedroogde oregano, citroensap, zout en peper.
- Laat het geheel op een laag vuur nog 5-10 minuten sudderen om de smaken te laten combineren.
- Serveer de Griekse bonen bestrooid met gehakte peterselie als garnering.
Deze aromatische en smakelijke Griekse boon is heerlijk op zichzelf of als bijgerecht bij gegrild vlees of vis. Eet smakelijk!

Meer tips en advies over gezond eten vind je hier